Administrere roller
Lær hvordan du tildeler, oppretter, endrer og sletter roller i Huma
Innholdsfortegnelse
Hvem kan administrere roller?
Kun systemadmins kan tildele, opprette, redigere og slette roller i Huma. All rolleadministrasjon gjøres via Systeminnstillinger, under «Roller», hvor du finner både Brukerroller og Systemroller, samt fanen Personer for en full oversikt over hvem som har hvilken tilgang.
🔗 Les en detaljert artikkel om de ulike rollene i Huma.
Tildele en rolle
- Gå til «Systeminnstillinger»
- Klikk «Roller»
- Naviger til «Brukerroller» eller «Systemroller» og klikk på rollen du vil tildele
- Klikk «Legg til tildeling»
- Velg hvilke brukere rollen skal tildeles til
- Velg hvem de skal ha denne tilgangen over, enten «Alle» eller «Medlemmer av grupper» (spesifikke team, lokasjoner eller selskap)
- Klikk «Gi tilgang»
💡Merk
- En bruker kan ha flere roller samtidig, men tillatelsene deres kombineres på tvers av alle rollene.
- Hvis en rolle tildeles over en gruppe, trenger ikke personen selv å være medlem av den gruppen.
- Når en bruker tildeles en ny rolle, vil de bli varslet på e-post.
- For større organisasjoner med delegert ledelse anbefaler Huma å gi tillatelser over spesifikke team eller lokasjoner i stedet for alle.
Opprette en rolle
- Gå til «Systeminnstillinger»
- Klikk «Roller»
- Velg enten «Brukerroller» eller «Systemroller», avhengig av hvilken type rolle du ønsker å opprette
- Klikk «Legg til brukerrolle» eller «Legg til systemrolle»
- Gi rollen et navn og en beskrivelse, og klikk «Fortsett»
- Rediger «Tillatelser» og «Tildelinger» etter behov
💡 Du kan også tildele tillatelser og gi rollen til brukere i etterkant av opprettelsen.
Redigere en rolle
Enkelte roller i Huma er forhåndsdefinerte og låst 🔒, og kan ikke redigeres. For alle andre roller kan du redigere tillatelser etter behov.
- Gå til «Systeminnstillinger»
- Klikk «Roller»
- Naviger til «Brukerroller» eller «Systemroller» og klikk på rollen du vil redigere
- Klikk «Rediger rolle»
- Sett tillatelser som «Se og redigere», «Kun se» eller «Full tilgang»

Slette en rolle
Låste 🔒 og forhåndsdefinerte roller kan ikke slettes. Alle andre roller kan slettes permanent.
- Gå til «Systeminnstillinger»
- Naviger til «Brukerroller» eller «Systemroller» og klikk på rollen du vil slette
- Klikk på de tre prikkene øverst til høyre
- Klikk «Slett rolle» og bekreft
💡 Når en rolle er slettet, kan den ikke gjenopprettes.
